Skip to content
Waterontharder MartinK

De voordelen van waterontharders

Waterontharders worden een steeds groter begrip in Nederland. Maar wat is een waterontharder nu precies? Wat doet het en wat zijn de voordelen van het gebruik van een waterontharder voor u en het complete huishouden? De belangrijkste functie van een waterontharder is dat het zorgt voor ‘zacht water’. Het onttrekt kalk uit ons Nederlandse drinkwater. Een van de voordelen is dat huishoudelijk apparatuur minder tot geen kalkaanslag hebben en langer meegaan. Benieuwd naar meer voordelen van een waterontharder? Lees snel verder!

1. Heerlijke smaak

Alle drankjes die met zacht water worden gemaakt, smaken beter. Denk hierbij bijvoorbeeld aan koffie, thee of aanmaaklimonade. Een waterontharder zorgt ervoor dat er geen kalk meer in het water zit. Hierdoor komt er geen troebel/schuimlaagje meer op uw thee en geniet u van de heerlijke smaak.

2. Besparing op zeep en schoonmaakmiddelen

Bij hard water zijn er meer reinigingsmiddelen nodig om schuim te creëren. Dit gaat ten kosten van de hoeveelheid afwas- en schoonmaakmiddelen. Met de aanschaf van een waterontharder bespaart u tot wel € 30,- per jaar op zeep en schoonmaakmiddelen. Zeep, waspoeder en glansmiddelen werken daarnaast ook veel beter in zacht water.

Met zacht water zijn dure vaatwastabletten verleden tijd. Na de installatie van een waterontharder is een kleine hoeveelheid waspoeder voldoende. In totaal kunt u tot wel 75% besparen op het totale verbruik van schoonmaakmiddelen en wasverzachters. Het spreekt misschien voor zich maar u hoeft niet langer dure ontkalkingsmiddelen te gebruiken in uw badkamer, keuken of toilet. Daarnaast lost oude aanslag langzaam op.

3. Eczeem: de huid wordt in veel gevallen aanzienlijk verbeterd

Er is geen 100% garantie dat het gebruik van een waterontharder uw eczeem helemaal wegneemt, maar een waterontharder zorgt er wel voor dat uw huid aanzienlijk verbetert. Patiënten met eczeem rapporteren vaak vooruitgang van hun klachten zodra ze zacht water gebruiken. Er is echter nog niet voldoende bewijs om wetenschappelijk aan te tonen dat eczeem patiënten baat hebben bij een waterontharder.

Een mooi voorbeeld uit het onderzoek naar de relatie van hard water en eczeem komt van de Universiteit van Portsmouth. Onderzoekers hebben een waterontharder geïnstalleerd in het huis van Dylan, een baby met ernstige vorm van eczeem. Na plaatsing van de waterontharder was het eczeem van Dylan binnen enkele weken totaal verdwenen.

Hoogleraar Taraneh Dean (Portsmouth Universiteit) vertelt: “Een reden zou kunnen zijn dat het hoge niveau aan chemische zouten, zoals calcium en magnesium in hard water, de huid irriteren en eczeem veroorzaken. Het is ook mogelijk dat je door hard water veel zeep gebruikt voor het wassen van kleding. Deze zepen zouden de irriterende factor kunnen zijn die eczeem klachten verergeren.”

4. Langere levensduur van apparaten en textiel

Veel huishoudelijke apparaten waar water voor wordt gebruikt, hebben veel last van hard water. Het spoelen met azijn is goed voor de kalkaanslag op korte termijn, maar op de lange termijn zal het apparaat sneller slijten. Wanneer u gebruikmaakt van een waterontharder, werken uw huishoudelijke apparaten met zacht water. De levensduur van deze apparaten wordt door het gebruik van een waterontharder tot wel 30% verlengd. Deze voordelen gelden niet alleen voor apparatuur maar ook voor uw kleding en textiel. De kleuren van uw kleding blijven langer mooi en de stof slijt minder snel.

5. Een waterontharder voor een beter milieu

Naast alle financiële voordelen is een waterontharder ook goed voor het milieu. Zeep heeft een grote impact op watervervuiling. Daarnaast wordt ook het kopen van plastic flessen water verleden tijd met waterontharders.

Nieuwsgierig naar meer? Wij vertellen u graag meer over waterontharders!

Bent u op zoek naar een waterontharder of wilt u graag meer informatie over de werking van een waterontharder? Maak een afspraak of neem contact met ons op. Samen bespreken we de mogelijkheden.